Voice dialogue

Met voice dialogue brengen we de interactie tussen onze subpersoonlijkheden op gang. Een subpersoonlijkheid is bijvoorbeeld onze innerlijke criticus die ons aanspoort goed na te denken voordat we iets ondernemen of oordelen velt over het werk dat wij doen. Zo hebben we ook een perfectionist, een behager, een drammer, enzovoort. Het zijn allemaal deelaspecten van onszelf. Wanneer een van deze subpersoonlijkheden teveel de boventoon voert in onze innerlijke dialoog, kan dit leiden tot problemen met onze omgeving, met onszelf, of in onze ontwikkeling.

Door middel van het inzetten van voice dialogue worden we ons bewust van de onze innerlijke dialoog. We omarmen de subpersoonlijkheden met alles wat zij voor ons betekenen, hun zon en schaduwzijde en gaan met hen leven. Maar we leren ook hoe zij soms een toontje lager kunnen zingen.

Deze techniek zet ik in voor volwassenen en kinderen. Vaak maken we beelden van deze persoonlijkheden en zetten ze in de ruimte neer. Dan gaan we de persoonlijkheden voelen en met ze in gesprek. We gaan ze ervaren integreren en worden ons bewust van het effect van deze persoonlijkheden op ons gedrag en ons handelen.