Kunstzinnige therapie

Beelden vertellen een verhaal en kunnen ons diep inzicht verschaffen in onze innerlijke wereld. Ook kunnen we via de beeldentaal uiting geven aan onze diepste ervaringen en gevoelens op  een non-verbale manier. Een beeld kan meer zeggen dan duizend woorden bij elkaar.

Regelmatig komt het in mijn praktijk voor dat de beelden ons inzicht verschaffen in wat er daadwerkelijk speelt. De metaforen brengen ons dieper terug naar onze essentie.
Vooral wanneer wij geneigd zijn om ons probleem te beschouwen vanuit de ideeën die we hierover hebben gecreëerd. Wij herhalen ons verhaal keer op keer. Een beeld kan ons in contact brengen met ons ware verhaal. Het helpt het onbewuste naar het bewuste te brengen.

In mijn praktijk maak ik gebruik van tekenen, boetseren en schilderen. Bij kinderen en ook volwassenen die bijvoorbeeld erg ‘in hun hoofd zitten’ is het bezig zijn met deze manieren van werken meestal al een hele stap. Vaak komen er direct onzekerheden om de hoek kijken. Opmerkingen als, ‘ik kan niet tekenen hoor!’, zijn eerder regel dan uitzondering. Hierin wordt al zichtbaar hoe wij gewend zijn te leven en ons te richten naar de verwachtingen van onze omgeving of onze innerlijke verwachtingen. Hoe ons zelfbeeld en vertrouwen wordt bepaald door het beeld dat anderen van ons hebben. En hoe wij onszelf beoordelen.

Met het inzetten van kunstzinnige therapie werken we direct aan:

Het versterken van het zelfvertrouwen, veiligheid, jezelf openen, het onbewuste bewust maken, het versterken van de innerlijke kracht. Daarnaast wordt het zelfinzicht vergroot, de sterke en zwakke kanten en de cognitieve gedachtepatronen komen in beeld, er komt ruimte om in contact te komen met je gevoel en dit naar buiten te brengen. 

In de therapie bestaat er geen goed of fout. Alles is ok. Je mag jezelf laten zien en er helemaal zijn.
Bij kinderen brengt dit vaak rust en langzaam leren ze dat ze zich kunnen uiten zonder dat daar een oordeel over wordt geveld.

Werk van cliënten