Waar past uw kind?

UnknownIedereen kent die blokkendozen wel waar peuters mee spelen. Er zitten vier vormen in. Een vierkant, een cirkel, een driehoek en een rechthoek. Dat zijn vaak de mogelijke vormen waarin een kind kan functioneren binnen een instelling. Maar wat nou als een kind de vorm van een ster heeft of een achthoek? Wat dan? Verliest een kind zijn eigenheid door zich te conformeren naar de vormen die er zijn, of zet het zich af en komt het door zijn of haar afwijkende gedrag in de problemen.

In mijn praktijk komen vaak kinderen die kampen met dit probleem. Kinderen die binnen het schoolsysteem geen goede plek kunnen vinden, zich gezien voelen of ongelukkig zijn. En scholen die binnen de mogelijkheden die hun instelling biedt  onvoldoende in kunnen spelen op de vragen die sommige kinderen stellen. Dit tot leidt vaak tot frustratie van leerkrachten en het kind zelf. Het is voor het kind, de ouder en de leerkracht een negatieve situatie.

Veel van deze situaties zijn vaak genoeg relatief eenvoudig om te buigen en het sleutelwoord is kijken en luisteren. Het is zo belangrijk dat kinderen worden gezien in hun eigenheid en daarin worden gewaardeerd. Kleine aanpassingen maken vaak al een wereld van verschil. De eisen die worden gesteld vanuit de maatschappij en terug te vinden zijn in het onderwijssysteem dekken een belangrijk deel van de Nederlandse bevolking, vooral de grote gemene deler wordt gezocht en gewaardeerd. Maar wat nou als een kind andere talenten heeft, of sneller wil en kan of ergens in uitblinkt? Niet iedereen heeft bijzondere sociale vaardigheden, niet iedereen is verbaal linguistisch en auditief ingesteld, niet iedereen is taalgevoelig, niet iedereen heeft een goed ruimtelijk inzicht. Maar weinig mensen vinden het fijn om om zes uur per dag in een kleine ruimte te zijn met dertig andere mensen, niet iedereen kan zich dan goed concentreren. Sommige mensen presteren onder druk anderen niet. Niet iedereen is gelijk. Gelukkig maar!

In mijn praktijk ben ik voornamelijk bezig met bewustwording. Het kind wordt zich bewust van zijn mogelijkheden, maar ook van de beperkingen die hij of zij ervaart, de ouders worden bewuster van de eigenheid van hun kind en van zichzelf, en vaak genoeg ook worden de leerkrachten zich bewust van het kind. Door de erkenning van de eigenschappen van dit kind gaan de ouders en leerkrachten anders kijken en handelen. Wanneer deze openheid er is kan er veel veranderen en verbeteren voor individuen en daarmee ook voor andere kinderen. Kinderen van deze tijd zijn de voorlopers en pioniers voor meer bewustzijn!

Geplaatst in Uncategorized